Mi az ESD?

2022.09.13

Az elektrosztatikus kisülés (ESD) az elektrosztatikus forrásból származó elektromos energia gyors felszabadulása. Amikor az elektromos energia érintkezik az alkatrésszel, vagy akár csak a közelében van az erre érzékeny alkatrészeknek, az károsodást okozhat.

Elektrosztatikus kisülésre érzékeny (ESDS) alkatrészeknek nevezzük az ilyen alkatrészeket. Egy alkatrész viszonylagos ESD érzékenysége a felépítéstől és a felhasznált anyagoktól függ. Ahogy az alkatrészek egyre kisebbé és gyorsabb működésűvé válnak, egyenes arányban nő érzékenységük.

A sztatikus elektromosság egy elektromos töltés, amely az anyag felületén lévő elektronok egyensúlyhiánya miatt lép fel. Az elektronoknak ez az egyensúlyhiánya létrehoz egy elektromos mezőt, amelyet mérni tudunk, és amely hatással van más tárgyakra egy bizonyos távolságban. Az elektrosztatikus kisülést definiálhatjuk, mint a töltések átvitelét a különböző elektromos potenciállal rendelkező testek között.

Az elektrosztatikus kisülés képes megváltoztatni a félvezető eszközök elektromos jellemzőit, lerontja, vagy megsemmisíti azokat. Az elektrosztatikus kisülés képes lehet még felborítani a normális működését egy elektronikai rendszernek, hibás működést vagy meghibásodást okozni a berendezésnek. Más problémákat is képes okozni a sztatikus elektromosság a tiszta terekben. A töltött felület magához vonzza és megtartja a szennyeződéseket, ezzel nehézzé teszi az eltávolításukat a környezetből. Amikor egy szilikon ostya vagy egy eszköz elektronikai sémája a felületéhez vonzza ezeket a szennyeződéseket ezek véletlenszerű ostya hibákat okozhatnak és csökkentik a termelési eredményeket.

Az elektrosztatikus kisülés kontrollálásához először is szükséges megértenünk, hogy az elektrosztatikus feltöltődés hogyan keletkezik. Az elektrosztatikus feltöltődés a legtöbbször két azonos vagy különböző anyag kapcsolódásából és szétválásából keletkezik. Például, egy személy a padlón sétálva elektromosságot gerjeszt a cipőjének a kapcsolódása és az elválása a padló felületétől. Egy elektronikai eszköz kicsúszása a tasakjából, a heveder vagy a tubus képes elektrosztatikus feltöltést generálni csakúgy, mint az eszközcsomagolók és/vagy a fém lábak képesek többszörös kapcsolatba kerülni és szétválni a tároló felületével. Miközben az elektrosztatikus feltöltődés nagysága különböző lehetnek ellenére sztatikus elektromosság generálódott.

Következő cikkünkben az ESD keletkezésének módjairól írunk.