Hogyan keletkezik az ESD?

2022.09.16

Az elektrosztatikus feltöltődés generálódást egy kapcsolat és egy szétválás által triboelektronikus feltöltésként is ismert. Ez magába foglalja az elektronok átadását is az anyagok között. A sztatikus töltés nélküli anyag atomja egyenlő arányban tartalmaz pozitív protonokat az atommagban és negatív elektronokat az atommag körüli pályán. 

1. ábra: Triboelektromos töltés. Anyagok összeérintése

Az 1. ábrán látható "A" jelű anyag atomja egyenlő arányban tartalmaz protonokat és elektronokat. A "B" jelű anyag atomja is egyenlő arányban (noha talán különböző számú) tartalmaz protonokat és elektronokat. Mindkét anyag elektromosan semleges. Amikor a két anyag kapcsolatba kerül egymással, majd szétválnak egymástól a negatív töltésű elektronok átadódnak az egyik anyag felületéről a másik anyag felületére. Hogy melyik anyag veszti el az elektronjait és melyik szerez elektronokat az anyagok típusától függ. Az anyag amelyik elvesztette elektronjait az pozitívan lesz töltött, miközben a másik anyag amelyik elektronokat szerzett negatívan lesz töltött.

2. ábra: Triboelektromos töltés. Anyagok szétválasztása

 Ezt mutatja a 2. ábra. Az aktuális töltöttségi mértéket Coulomb-ban mérjük. Rendszerint, annak ellenére, hogy elektrosztatikus potenciálról beszélünk egy anyagon, amit feszültségben fejezünk ki (Volt).

Ez az anyagok közötti kapcsolat, elektron átadás és szétválás a valóságban jóval bonyolultabb folyamat, mint ahogyan itt leírtuk. A triboelektromos töltés által létrehozott töltődés nagysága függ a kapcsolatba került terület nagyságától, a szétválás sebességétől, a levegő relatív páratartalmától és még más faktoroktól is. Ha egyszer a feltöltődés létrejött egy anyagon, akkor azt elektrosztatikus töltésnek nevezzük (amely az anyagon marad). Ez a töltés, amely átadódhat egy anyagról, elektrosztatikus kisülés vagy ESD eseményt hoz létre.


Következő bejegyzésünkben az Elektromos túlterhelésről (EOS) olvashatnak