"Mindig így szoktuk!"

2024.06.03

/Bogdola Krisztián/

Avagy ESD védelem úgy népiesen, szájról szájra!
Tegye fel a kezét az, aki még sosem hallotta ezt a csodálatos, mindent megmagyarázó mondatot: "Mindig így szoktuk!" Vagy az ikertestvéreit: Eddig sem volt ebből baj, baleset. Működött, miért kell hozzányúlni! Ha te még sosem hallottad, kérlek kommenteld ide a titkod! Szerintem erre a válaszra egy külön agyterületem alakult ki, ami azért felel, hogy ne borítsak egyből asztalt az illetőre! Hogy miért? Mindjárt ki is fejtem:

Egyik új partnerünknél az ESD audit során egy érdekes beszélgetésbe elegyedtem a minőségbiztosításért felelős kollégával. A megfelelőségi mérésekre vonatkozó kérdésemre ezt a határozott választ kaptam:

"Tudom, hogy sok a hiányosságunk, de ez teljesen rendben van !HAVONTA! mérjük az eszközeinket. Itt van az utolsó jegyzőkönyv..."

Stimmelnek a határértékek!

A határértékek stimmeltek, ami azért volt furcsa, mert a korábbi tapasztalataim alapján elég nagy összegben mertem volna fogadni, hogy ezek az eszközök közel sem felelnek meg az elvárásoknak. De láttunk már csodát!  

Nem a tapasztalatnak hiszek, nem a megérzésnek hiszek. A mérésnek hiszek! Viszont mérési eljárást vagy arra vonatkozó hivatkozást nem találtunk. 

Kérdezzük az illetékest!

Akkor kérdezzük meg az illetékest! Ki végzi a méréseket? Rövid idő után előkerült a kolléga aki egy teljesen más (quality technikus) pozíció mellet, csak úgy mellékesen megkapta az ESD védelmi mérések elvégzését feladatnak. (Ez is jellemző sajnos.)

Megmutatta a mérési eljárást. A bemutatott eljárás egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy meghatározzuk, hogy a területen használt eszközök egyenpotenciál rendszerben vannak-e. (Ami itt kiemelten fontos, hisz az ESD kialakulásának egyik fő eleme a potenciálkülönbség.) A mérési eljárás egy felületen történő pont-pont közötti ellenállás mérés volt. 

Ez az eljárás valóban több szabványban hivatkozott valós eljárás, de nem erre van kitalálva. Megkérdeztük, hogy hogy mi alapján végzi a mérést így. Na vajon mit kaptunk válaszul? Na mit?? "Így szoktuk, már a Laci is így mért." Nem hagyott nyugodni a dolog, így utánna jártam és felkerestük Lacit az elődöt, aki a cégnél volt még. Tőle is hasonló választ kaptunk. Így az ő elődjét is megkerestem (persze ezt már csak a szakmai kíváncsiság miatt, időközben meghoztuk a megfelelő intézkedéseket). 

Végül megkaptam a válaszomat... Amiről ez a kis történet jutott eszembe: 

A mama és a hús!

"Egy fiatalasszony az anyjától tanulta, hogyan kell elkészíteni a sült húst. Minden alkalommal, amikor nekiállt a főzésnek, levágott egy darabot a hús végéből, mielőtt betette volna a sütőbe. Egy nap a férje megkérdezte tőle, miért vágja le a hús végét. A nő azt válaszolta, hogy így tanulta az anyjától, és feltételezte, hogy ez a tökéletes elkészítési mód titka.

A férfi azonban kíváncsi lett, és megkérdezte az anyósát is, miért kell levágni a hús végét. Az anyós ugyanazt válaszolta: így tanulta az ő anyjától. Végül elhatározták, hogy megkérdezik a nagymamát, miért csinálta így.

A nagymama elnevette magát, amikor meghallotta a kérdést, és elmondta, hogy annak idején a lábasa túl kicsi volt ahhoz, hogy a teljes húst bele tudja tenni, ezért vágta le a végét."

Kiderül az igazság!

Az utólsó hónapban, amikor még ott dolgozott, beszállítói probléma volt a disszipatív borításokkal, ezért újramértek minden borítást. (Pont-pont közötti ellenállásméréssel). Ezután nem sokkal a kolléga felmondott az utód ezeket a méréseket látta és a jegyzőkönyv határértékei pedig adottak voltak. És ezek alapján összerakta a képet. Ő ezt adta tovább a következőnek... (tényleg mint egy népmese.)

Természetesen azonnal megkezdtük a folyamatok kijavítását. A minőségbiztosítás csapatában 2 kollégát is ESD koordinátor (Program felelős) oktatásban részesítettünk. A mérések elvégzését is cégünkre bízták, így ezután biztosak lehettek benne, hogy mindig az aktuális szabványoknak és elvárásoknak megfelelő mérések történnek. 

Mi történt ezután?

A cégnél több, eddig nem megmagyarázott kiesés megszűnt, sikeresen vették a vevői adutitot.

Hogyan érhető el a hasonló siker?

A történetük tanulsága egyszerű: nem elég az örökölt módszerekre hagyatkozni. Az ESD védelem kulcsfontosságú a termelés sikerességéhez és a termékek minőségéhez. Ha kíváncsi vagy, hogyan javíthatnánk a te vállalatod ESD védelmét, és szeretnél elkerülni hasonló problémákat, vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Képzések:

Mérési szolgáltatások: