Az ESD védelem Művészete: 8 Kötelező Lépés az IEC 61340-5-1:2024 szabvány szerinti megfeleléshez

2024.05.16

Az elektrosztatikus kisülés (ESD) elleni védelem kritikus fontosságú minden olyan szervezet számára, amely érzékeny elektronikus alkatrészekkel dolgozik. Az IEC 61340-5-1:2024 szabvány előírja az ESD védelmi program tervének (ESD Control Program Plan) létrehozását és alkalmazását. Ez a terv az alapdokumentum, amely biztosítja a program teljes körű végrehajtását és ellenőrzését. Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük az IEC 61340-5-1:2024 szabvány szerinti megfelelőséghez szükséges 8 követelményt.

1. Képzés

Az ESD tudatosság és megelőzés érdekében minden munkatársnak, aki ESD érzékeny elemekkel érintkezik, kezdeti és ismétlődő képzésben kell részesülnie. Például a vállalatok rendszeres ESD tréningeket szervezhetnek, hogy biztosítsák a megfelelő ismeretek frissítését és alkalmazását. Emellett az ESD program kidolgozásához megfelelő szaktudású ESD programfelelős kinevezése szükséges.

Költséghatékony és professzionális képzéseink a témában:


2. Termékminősítés

Az ESD védelmi elemek kezdeti kiválasztása során végzett minősítés biztosítja, hogy a kiválasztott ESD védelmi eszközök megfelelnek a terv követelményeinek. Ez magában foglalja a különböző ESD védelmi eszközök tesztelését és értékelését, például ESD védőcsomagolások, kocsik, asztalok, székek, polcok, kesztyűk tesztelése különböző környezeti feltételek mellett.

Laborunk ebben is segítségedre lehet:

ESD minősítés

3. Megfelelőség ellenőrzése

Az elektromos tulajdonságok ellenőrzése, a mérési határok és a tesztelési gyakoriság meghatározása. Például rendszeres időközönként végzett földelési ellenállás mérések biztosítják, hogy az ESD védelmi rendszerek megfelelően működnek.

Független laborként ezt a terhet is levesszük a váladról és elvégezzük az időszakos vizsgálatokat, emellett professzionális jegyzőkönyvet kapsz és javaslatokat is teszünk az esetleges javítóintézkedésekre:

ESD felülvizsgálatok

4. Földelési/Kötési Rendszerek

Az ESD érzékeny elemek, a személyzet és más vezetők azonos elektromos potenciálra kötése. Ez a követelmény például a munkaállomások földelésével és az ESD munkaszőnyegek használatával valósítható meg.

Kérdésed van? Keresd szakértőnket!

Kapcsolat

5. Személyi Földelés

Az ESD érzékeny elemeket kezelő személyzet földelése vagy potenciálkiegyenlítő rendszerhez csatlakoztatása. Ezt úgy érhetjük el, hogy ESD csuklópántokat és vezetőképes cipőket használunk.

Segítségre van szükséged a kiválasztásban? Keresd szakértőnket!

Kapcsolat

6. ESD Védett Terület (EPA) Követelményei

Az ESD érzékeny elemek, részek, szerelvények és berendezések védőcsomagolás nélküli kezelése egyértelműen körülhatárolt EPA területen. Az EPA területeken például antistatikus padlók és munkafelületek alkalmazása szükséges.

Segítségre van szükséged a kiválasztásban? Keresd szakértőnket!

Kapcsolat

7. Csomagolási Rendszerek

Az ESD védelmi csomagolási követelmények meghatározása mind az EPA területen belül, mind azon kívül. Ez magában foglalja például az ESD védett tasakok és dobozok használatát a szállítás során.

8. Jelölés

Az ESD érzékeny elemek jelölése a vevői szerződések, megrendelések, rajzok vagy egyéb dokumentációk szerint. Ez a követelmény biztosítja, hogy minden ESD érzékeny elem megfelelően azonosítható és kezelhető legyen.

Amennyiben a terved nem tartalmazza ezeket a lépéseket, előfordulhat, hogy frissítésre szorul a legújabb IEC 61340-5-1:2024 verziónak való megfelelés érdekében. További támogatásért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben hasznos volt a cikk iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudjunk informálni a főbb változásokról!