5 dolog, ami tönkreteheti az ESD védelmedet

2023.07.21

Az Elektrosztatikus Kisülés (ESD) védelem kritikus fontosságú az elektronikai készülékek és alkatrészek megbízható működése szempontjából. Az ESD sérülékeny elektronikai komponensekre káros hatást gyakorolhat, ami hosszú távú meghibásodáshoz vagy azonnali károsodáshoz vezethet. Bár számos óvintézkedés és védekezési módszer áll rendelkezésünkre, számos tényező is ronthatja és tönkreteheti az ESD védelmet.

1. PÁRATARTALOM

A száraz levegő nem csak a bőrnek árt! Az alacsony páratartalom olyan környezetet teremthet, amelyben az elektrosztatikus töltések hosszan megmaradnak, és nagyobb a kockázata az ESD kisülésnek. Ha a munkaterületed túl száraz, az elektromos töltések könnyebben felhalmozódnak, így érdemes fontolóra venni egy párásító beszerzését vagy más módszerek alkalmazását, hogy fenntartsd a megfelelő páratartalmat.

Gyorsan megtérülő, energiahatékony párásítási megoldásért keresd szakértőnket:

2. POR

A por nemcsak a munkafelületeken, hanem az elektronikai alkatrészek és eszközök felületén is elektrosztatikus töltéseket generálhat. Emellett a padlón felgyülemlő por elszigetelheti a mobil (guruló) eszközöket, amik így nem tudják a töltéseket a padló felé továbbítani. Rendszeres takarítás és a por eltávolítása segít minimalizálni a potenciális ESD problémákat.

3. KISZAKADT FÖLDELÉSEK

A megfelelő földelés kritikus fontosságú az ESD védelemhez és az EPH kialakításához. Ha a földelő vezetékek vagy csatlakozók megsérülnek vagy kiszakadnak, az megszüntetheti a töltések eltávolítását, és csökkenti a védelem hatékonyságát. Rendszeresen ellenőrizd és tartsd karban a földelési rendszert, hogy biztosítsd annak megfelelő működését. Javasolt a bekötéseket jól látható helyre kialakítani.

4. Munkafegyelem hiánya

Az ESD védelem hatékonysága a munkavállalók fegyelmezett magatartásán is múlik. Ha nem tartják be az előírt ESD protokollokat, akkor az ESD védelmünk fabatkát sem ér. Fontos a munkavállalók megfelelő oktatása és figyelmeztetése az ESD védelem jelentőségére, valamint a szabályok betartásának folyamatos ellenőrzése. 

Ne bízza a véletlenre dolgozói szaktudását (ESD képzések minden szinten):

5. Időszakos megfelelőségi mérések elhanyagolása

Rendszeres mérések nélkül nehéz megállapítani az ESD védelem és az ESD védelmi eszközök hatékonyságát és az esetleges hiányosságokat. Időszakonkénti szabvány szerinti mérések és ellenőrzések segítenek azonosítani az esetleges problémákat és megtalálni azokat a területeket, ahol további fejlesztésekre, karbantartásra vagy cserére lehet szükség.

Professzionális ESD felügyelet:

Author: Bogdola Krisztián